Nederlands - Het Tuinpad Op / In Nachbars Garten Deutsch - Het Tuinpad Op / In Nachbars Garten Like us on Facebook

Van Oost-Friesland de wereld in - een symposium ter ere van Ernst Pagels

Op 13 en 14 augustus 2022 hield de Gesellschaft zur Förderung der Gartenkultur e.V. (Gartengesell-schaft) in Papenburg het uitverkochte Ernst Pagels-symposium met 350 deelnemers ter nagedach-tenis aan de buitengewone "vaste planten kweker".
Tuingrootheden als Peter Janke, Joachim Hegmann, Christian Kreß, Jens Schachtschneider, Gerhard Mühring en anderen wierpen licht op Ernst Pagels' onschatbaar belangrijke rol als veredelaar, pionier en visionair van een nieuwe plantenesthetiek en lieten zien dat de sociaal geëngageerde kweker tot op de dag van vandaag een wegwijzer kan zijn voor de hele branche.

Verslag van dr. Gerd Over:
"Ernst Pagels - wereldberoemd en onbekend"
Het Ernst Pagels-symposium van de ‘Gartengesellschaft’ werd goed bezocht door tal van leden van de “Stichting Het Tuinpad Op – In Nachbars Garten”. Het was aan Gerhard Mühring uit Völlenerfehn (HTO-ING-Gartennr. 617) om de betekenis van de door Ernst Pagels (1913-2007) op de markt gebrachte vaste planten en grassen voor de ontwikkeling van het assortiment te presenteren. De meest succesvolle zijn waarschijnlijk Salvia nemorosa 'Ostfriesland' en Miscanthus 'Malepartus'. Maar ook vele andere soorten zoals Achillea 'Credo', Aruncus 'Perlhuhn’, Artemisia ‘Weiße Dame', Astilbe 'Purpurlanze', Bergenia 'Eroica', Epimedium 'Frohnleiten', Eupatorium ‘Riesenschirm‘, Rodgersia 'Kupferschein', Sedum 'Karfundkelstein' en Tanacetum 'Festtafel' zijn stevig verankerd in het assortiment. Mühring betreurde het dat Pagels licenties weigerde, ook al zou dit hoge inkomsten hebben opgeleverd. Pagels hechtte belang aan de bijzondere kenmerken, geografische herkomst, persoonlijke relatie en waardering of de welluidendheid van de naam bij de naamgeving. Zo kreeg een salviasoort de naam 'Wesuwe', een kleine gemeente aan de Eems, hoewel hij hier nog nooit was geweest. Als persoonlijke vriend gaf Mühring inzicht in de teeltmethoden van Pagels, die afzag van minerale meststoffen, fungiciden en insecticiden. De voedingsstoffen werden geleverd door organische bemesting.
Op het bedrijfsterrein vielen vroeger de enorme composthopen op die Pagels ‘Ökohaufen’ noemde.
Jens Schachtschneider uit Dötlingen deed verslag van de effecten die Pagels had op de traditionele vaste plantenkwekerijen. Pagels was een gepassioneerd kweker die er veel belang aan hechtte dat zijn selecties gekenmerkt werden door een lange levensduur en robuustheid en dus een blijvende tuinwaarde hadden. Droogteresistentie was ook al belangrijk voor hem.
Met de ‚Bürgergarten‘ op het voormalige bedrijfsterrein in Leer (tuin nr. 340), een permanente tentoonstelling in de Evenburg in Leer (tuin nr. 330) en de Pagels-tuin in Park der Gärten in Bad Zwischenahn (tuin nr. 035) wordt Pagels herdacht.
Interviews met Mühring en andere hedendaagse getuigen zoals Annate Crone, Issa Osman, Anke Boekhoff over het leven en werk van Pagels zijn als een 34 minuten durende podcast onder de titel https://gartenradio.fm/11-sendungen/505-pagels te beluisteren.
Aan het einde van het symposium bedankte de voorzitter van de ‘Gartengesellschaft‘, Karin Wiedemann, o.a. Meike en Dr. Wilhem Diddens uit Esklum (tuin nr. 151) en Christa Welling uit Leer (HTO-ING secretariaat en tuin nr. 345) voor de intensieve ondersteuning bij de voorbereiding van het Pagels-symposium.
De volgende dag werden vijf busexcursies met verschillende doelen aangeboden. Het pad leidde naar de volgende tuinen: Pagels (Nr. 151), Diddens (Nr. 151), Mühring No. 671), Evenburg (Nr. 330), Knospe (Nr. 025), Tuinfleur (Nr. 465 ), Kwekerij Jacobs (nr. 620, Museum De Buitenplaats (nr. 105), Prinsenhoftuin (nr. 195) en de A.T.V. Piccardthof (nr. 190).

Meer informatie: www.gartengesellschaft.de

Vorige nieuwsberichten lezen? Zie de nieuwspagina


Foto's

Van Oost-Friesland de wereld in - een symposium ter ere van Ernst Pagels - Het Tuinpad Op / In Nachbars Garten

Nieuws