Nederlands - Het Tuinpad Op / In Nachbars Garten Deutsch - Het Tuinpad Op / In Nachbars Garten Like us on Facebook

Nationale Collectie Noordelijke Stinzenplanten in Domies Toen

Het jaar 2022 is een heugelijk jaar voor Domies Toen. De tuin bestaat 60 jaar!
Dat is niet het enige vreugdevolle. De tuin krijgt op 18 maart het predikaat Nationale Collectie Noordelijke Stinzenplanten uitgereikt.

Wilde planten en stinzenplanten staan altijd al centraal in Domies Toen. Met deze collectie behaalde Domies Toen de erkenning Botanische Tuin en de museumregistratie. Daar bleef het niet bij: het bestuur is zeer verheugd met het onlangs verkregen predicaat 'Nationale Collectie Noordelijke Stinzenplanten'. Dat voelt als een heel bijzonder cadeau. Net als het lidmaatschap van de Nederlandse Vereniging Botanische Tuinen is dit een kwaliteitscriterium waar we samen trots op mogen zijn.
60 jaar geleden werd de tuin door Tine Clevering Meijer van de ondergang gered. Zij bedacht toen de naam Domies Toen. Renske Boon, tuinarchitecte, ondersteunde haar met een plan. Daarin werd gelijk al ingezet op veel stinzenplanten. Tine Clevering haalde die deels hoogstpersoonlijk op in Friesland, waar toen al veel meer belangstelling voor deze bijzondere groep planten bestond. Zij had daar veel contacten.
Hoogstwaarschijnlijk stond de kievitsbloem, een stinzenplant, toen al in de tuin. Immers, de kievitsbloem was vanaf het allereerste begin al het logo van de tuin. Daarna zijn er steeds meer stinzenplanten bijgekomen. Dat resulteert nu dus in het predicaat Nationale Collectie Noordelijke Stinzenplanten.

We willen deze trots graag delen door het seizoen te openen en een symbolische toost uit te brengen. Tuinbeheerder Jan Jaap Boehlé, zal iets vertellen over deze bijzondere plantengroep. Heilien Tonckens, stinzenplanten-deskundige en drijvende kracht achter de stinzenplantenmonitor, zal het predicaat "Nationale Collectie Noordelijke Stinzenplanten” aan het bestuur van Domies Toen overhandigen. Tevens wordt de vernieuwde gids ‘Stinzenplanten ontdekken in Domies Toen’ gepresenteerd.

Meer informatie: www.domiestoen.nl

Vorige nieuwsberichten lezen? Zie de nieuwspagina


Foto's

Nationale Collectie Noordelijke Stinzenplanten in Domies Toen - Het Tuinpad Op / In Nachbars Garten

Nieuws