Nederlands - Het Tuinpad Op / In Nachbars Garten Deutsch - Het Tuinpad Op / In Nachbars Garten Like us on Facebook
   

Landschapspark Von Witzleben

Tuin op zijn mooist: De lente is natuurlijk het mooiste seizoen, maar zomer en herfst brengen hun charmes met zich mee. Alleen in de wintermaanden is het park niet zo leuk om te bezoeken, omdat de paden meestal slecht zijn.

Klooster Hude herbergt een waardevolle historische parel. Achter de kloosterruïnes strekt zich het 12 hectare grote aangelegde park van de familie Von Witzleben uit. Dit park is een Noord-Duits voorbeeld van Engelse tuinkunst, zoals de grote voorbeelden Lütetsburg of het Oldenburger Schlosspark. Het landschapspark van Von Witzleben is gedurende vele periodes ontworpen. De oorsprong ligt bij cisterciënzer monniken. Deze verkozen het bos om zijn grote eenzaamheid, die zo belangrijk was voor de contemplatieve orde zodat de monniken zich volledig konden concentreren op hun geloof.

Bovendien dwong het autonome monastieke leven de monniken om een locatie bij het water te zoeken om een zelfvoorzienend te kunnen zijn. Bovendien moet de plaats gunstig gelegen zijn en een kruispunt vormen tussen bestaande handelsroutes. Veel van deze criteria zijn nog steeds te vinden in de gebied. Bijvoorbeeld de waterloop, de vijvers voor de viskweek, de kleiachtige grond voor de baksteenproductie en de bosgebieden.

De Huder cisterciënzer klooster werd ten tijde van de Reformatie opgeheven en voor sloop vrijgegeven. Daarna gebruikte de Oldenburgse dynastie de faciliteit voor jacht en amusement. In 1687 kocht Kurt Veit von Witzleben van de Deense koning Christian V de overblijfselen van het klooster. Zo zijn de overblijfselen van het voormalige cisterciënzerklooster gered en zijn ze nog steeds te vinden in het park. Von Witzleben heeft niet alleen verder verval van de kloosterruïnes voorkomen, maar gebruikte deze als opvallend monument in het landschapspark en zorgde tevens voor de ontwikkeling van het park.
Er zijn recent grote verliezen geleden in het gebied als gevolg van de voortschrijdende verstedelijking (weg- en spoorwegbouw), waardoor het park aanzienlijk kleiner werd. Als gevolg van de Tweede Wereldoorlog werden veel schade aangericht in het park, omdat dit dienst deed als vluchtelingenkamp en het hout uit het bos werd voor brandstof gebruikt.
In 1999 kreeg het park meer aandacht toen de Stichting voor „Historische Gärten royale subsidies voor renovatie gaf. Dankzij deze financiering konden voor het eerste deel van de herstructurering uitgebreide maatregelen worden getroffen om historische open plekken en zichtlijnen te herstellen. In het tweede deel, dat in 2009 volgde, was het mogelijk om dringend noodzakelijke corrigerende maatregelen te nemen om het park te behouden.

Door deze maatregelen kon het park terugkeren naar zijn oorspronkelijke bloei, die pastor Muhle 1826 al beschreef in zijn geromantiseerde verhalen. Zelfs vandaag kunnen de door Muhle beschreven gevoelens worden waargenomen. De schoonheid van het park is vooral zichtbaar in de slingerende paden, sprankelende vijvers, groene weiden, majestueuze boomgroepen en oude bossen. Bovendien tonen zichtlijnen en lanen de bezoeker de uitgestrektheid van het landschap.

De "Gang" door de Huder Park is een lange traditie, dus marcheert elk jaar de Huder Schutzenumzug (opgericht in 1897) door het park. De Vrienden van het klooster Hude e.V. geven rondleidingen en laten bv. de kinderen de 700-jaar oude lindeboom in de voorkant van het landhuis omvatten. Deze rondleidingen zijn inmiddels populair. Hier kan een stukje lokale geschiedenis uit de eerste hand worden ervaren.

Zelfs de Oldenburg hofschilder Presuhn was onder de indruk van de fascinerende schoonheid en de natuur in de buurt van het park en heeft deze door de mens gemaakte park dat eruit ziet als een stukje ongerepte natuur in zijn schilderijen gevangen.

Oppervlakte: 12.000 m²

Tuinnummer: 243

Algemene Informatie

Adres
von-Witzleben-Allee 1
27798
Hude
Duitsland - Het Tuinpad Op / In Nachbars GartenDuitsland


Contactgegevens
Gutsverwaltung von Witzleben Greta v. Witzleben
+ 49 (0) 44081804
info@gutsverwaltung-von-witzleben.de
www.gutsverwaltung-von-witzleben.de

Openingstijden
De openbare rondleidingen vinden drie keer per jaar plaats: lente, zomer en herfst. De exacte data zijn te vinden op de homepage: http://www.touristik-palette-hude.de/huder-gartenerlebnisse

De rondleiding in het Landschaftspark Von Witzleben vindt plaats om respectievelijk 11.00 en 15.00 uur. Ontmoetingspunt bevindt zich bij de toegangspoort. Deelname kost 4,00 € per persoon.

Aanmelding bij de Gutsverwaltung von Witzleben.

Contact:
Estate administration van Witzleben
Tel. 04408 18 04
eMail: info@gutsverwaltung-von-witzleben.de

Honden zijn toegestaan aan de lijn. Rollator- en rolstoelvriendelijke omstandigheden, met de gidsen is altijd iemand die kan helpen.


Foto's

Landschapspark Von Witzleben Hude
Landschapspark Von Witzleben Hude
Landschapspark Von Witzleben Hude
Landschapspark Von Witzleben Hude
Landschapspark Von Witzleben Hude

Route naar tuin

Adres/plaats vertrek